Policajti vypátrali vandalov evanjelického cintorína v Levoči, ukradli dámske pr

18.10.2006 Celý región

Policajti vypátrali vandalov evanjelického cintorína v Levoči\r\nLevočskí policajní operatívci a vyšetrovatelia v spolupráci s Prešovskými krajskými operatívca...
Policajti vypátrali vandalov evanjelického cintorína v Levoči
Levočskí policajní operatívci a vyšetrovatelia v spolupráci s Prešovskými krajskými operatívcami v priebehu necelých dvoch dní vypátrali, zadržali a usvedčili vandalov, ktorí spôsobili na Levočskom cintoríne miliónovú škodu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania v Levoči.

Včera vo večerných hodinách Levočský policajný vyšetrovateľ vzniesol obvinenie trom mladým mužom z Levočského okresu pre prečin hanobenia miesta posledného odpočinku spáchaný formou spolupáchateľstva. Ide o 18-ročného Dávida Š. z Draviec, 18-ročného Ondreja K. zo Spišského Štvrtku a mladistvého 17-ročného Reného K. z Levoče.
Všetci traja po vzájomnej dohode v dňoch 6. októbra a 13. októbra tohto roku vo večerných hodinách vošli cez poškodené oplotenie do areálu Evanjelického cintorína v Levoči , kde poškodili a porozhadzovali z hrobov náhrobné kamene . Kovovým krížom nájdeným na cintoríne rozbili dve sklenené výplne vitrážnych okien na kaplnke stojacej na cintoríne.
Evanjelický cintorín spolu s kaplnkou je evidovaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu v registri nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok Ministerstva kultúry SR.
Obvinení sú stíhaní na slobode a vyšetrovateľ podal návrh na ich vzatie do väzby.
Hrozí im trest odňatia slobody v trvaní od 1 – 5 rokov.

Ukradli dámske prstene:
Bardejovskí policajti vyšetrujú včerajšiu krádež dámskych prsteňov z jedného zo zlatníctiev v Bardejove.
Doposiaľ neznámy páchateľ počas obedňajšej prestávky zamestnancov zlatníctva vypáčil sklenenú výplň na predajnom pulte, z ktorého ukradol 200 ks rôznych dámskych prsteňov zo žltého kovu. Poškodenému zlatníctvu vznikla krádežou predbežná škoda vo výške 600 000. - Sk.
 

Vyberte región

mark